Berget igjen

Av

En gladnyhet. Fortsatt kjøkkendrift på Tustna helse- og omsorgsenter.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Berget igjen. For 11. gang på 15 år. Alle disse årene har jeg vært så heldig å få ha tillitsvalgthatt. Det betyr muligheten til forsvare og forklare og få være involvert.

Politikerne får en stadig vanskeligere jobb, med mindre og mindre handlingsrom. Da er det ekstra viktig at vi påpeker at innsparingsforslagene ikke fører til reel innsparing.

Som tillitsvalgt må vi takle stadig nye innspill og nye måter å legge frem tallene på. I år fikk kjøkkenansatte nedleggingsforslaget rett i fleisen på storskjerm med de andre på Tustna helse- og omsorgsenter uten noen form for forhåndsvarsel.

Og tallene og rådmannens forslag ble endret med 30 minutters varsel før de ble lagt frem i formannskapet. La oss håpe at denne måten er unntaket og ikke fortsettelsen.

Ikke helt trygg ennå

Det er vedtatt en gjennomgang av hele helse- og omsorgstjenesten i 2021. Magefølelsen min sier meg at jeg ikke skal pakke vekk utregningene våre riktig ennå.

Jeg vet at ikke alle ser «nødvendigheten» av to kjøkken i kommunen. Min drivkraft er at så lenge jeg er overbevist om at det ikke vil lønne seg å legge ned kjøkkenet på Tustna helse- og omsorgsenter, vil jeg fortsette å jobbe for at kjøkkenet skal bestå. En ball som nå ser ut til å være lagt død etter årets forslag er å kutte matombringingen. Det har også rådmannens egne utregninger til slutt slått fast. to strek. Det lønner seg med matombringing både økonomisk og helsemessig.

Stor trygghet

Takk til politikerne som år etter år ser forbi tallene og legger vekt på verdien av fortsatt kjøkkendrift. Takk for et godt arbeid med budsjetter 2020. Det er en stor trygghet både for ansatte og for de svake gruppene som slipper å ta støyten. Og takk for den gode involveringen av tillitsvalgte

Og for alt det er verdt.

Min påstand:

• Besparelsen som rådmannen foreslo med å legge ned kjøkkenet på Tustna helse- og omsorgsenter hadde blitt spist opp av økte vikarutgifter på kjøkkenet på Aure som hadde fått 35 flere porsjoner pr dag, med 20 % mer stilling.

• Økt press på avdelingen som måtte i tillegg i en travel hverdag stelle i stand fire tørrmåltider, ta imot og legge opp middag til 15 personer, og ta seg av det daglige renholdet av ett kjøkken, fire lager og to kjøleskap.. Kun hjulpet av 50 % stilling som fortrinnsvis skulle bake og drive med trivselstiltak.

• Det ville blitt økt matsvinn og mer tilfeldig oppfølging av mattrygghet og restebehandling.

I tillegg liker jeg å tro at det bidrar til at arbeidsmiljøet er bedre med kjøkken enn uten.

Roper varsku

Det har vært ropt varsku fra flere organisasjoner at helsepersonell må ta flere og flere oppgaver i forhold til mat og renhold i stedet for å drive pleie. La kjøkkenpersonalet ta seg av matomsorgen. Så kan sykepleiere og helsefagarbeidere få tid til det de har utdannet seg til.

Kjøkkenet på Tustna helse- og omsorgsenter er mer som et dobbelt kinderegg:

Nærhet til brukeren for ønsker og dietter.

Matlukt og trivsel.

Positivt i forhold til rekrutering av pleiepersonale.

Fagfolk som brenner for faget og eldreomsorgen.

Imøtekommer regjeringens satsingsområde: Leve hele livet

Førstelinjetjeneste ved besøk fra pårørende.

Kun beskjedenhet stopper meg for flere punkter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken