Gå til sidens hovedinnhold

Bergen Engines – stopp salget!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange er bekymret for konsekvensene av salget av Bergen Engines til det russisk-kontrollerte selskapet TMH International. Selskapets hovedkontor ligger i Moskva, og blant dets største kunder har vært den russiske staten. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) uttaler at det kan være en «betydelig nasjonal risiko».

Som kjent produserer bedriften blant annet skipsmotorer som er levert til flere kystvaktfartøy samt spionskipet «Marjata». TMH International skal ikke bare ivareta virksomheten, men også service-organisasjonen som står for vedlikehold og levering av reservedeler. Har ikke dette en vesentlig betydning for rikets sikkerhet, så vet ikke jeg. Ikke rart at Forsvaret reagerer. Og forsvarssjefen har også gitt klar beskjed om at en ikke kan samarbeide med et firma som de facto er på russiske hender.

En regjeringen som setter landets sikkerhet først, må derfor snarest mulig konkludere i denne saken. Noe annet enn å stoppe salget, er å gamble med norsk sikkerhet. En borgerlig regjering med en Høyre-statsråd i Forsvarsdepartementet kan umulig gi klarsignal til dette salget som etter mitt skjønn vil være til skade for norske sikkerhetsinteresser.

Kommentarer til denne saken