Berg høytrykken

Slik kan en restaurant på toppen av Høytrykken bli seende ut. Illustrasjon: Norconsult Solem Arkitektur

Slik kan en restaurant på toppen av Høytrykken bli seende ut. Illustrasjon: Norconsult Solem Arkitektur

Av

Går du en tur rundt Vanndamman eller spaserer på veiene i Kringsjå, så er du inne i en stor og fantastisk museumsgjenstand. 

DEL

Da er du ikke bare i et vakkert landskap, men også på historisk grunn der du kan observere Kristiansunds Vannverks 170-årige historie. Du kan fornemme Hagbart Brinchmanns arbeide med veiene i Kringsjå, som ikke er spaserveier, trimløyper eller elskovsstier, som vi kanskje tror, men Brinchmanns storstilte vannoppsamlingsanlegg fra slutten av 1800-tallet. Vi kan berømme Carl Gustav Bäckstrøm for hans revolusjonerende vannledning fra Bolgavannet til Vanndamman der et pumpehus og et forhåpentlig snart rehabilitert høytrykksbasseng er det eneste synbare nå. Og vi kan se storheten i det moderne høytrykksbassenget i det nye vannverket som den tredje av de store byingeniørene, Arne Megaard, sto i spissen for.

Det er helligbrøde å rokke ved dette storstilte anlegget som gjennom årene faktisk bestemte hvor og når det kunne bygges hus til boliger og virksomheter. Så viktige og synbare historiske minnesmerker leker man seg ikke med. Slike kulturskatter og byutviklingsmessige fortellere har man respekt for. Nå gjelder det Høytrykksbassengets fremtid. Det er dette minnesmerket, som er det artigste av de mange fikse ideer man tok i bruk, som nå skal nulles ut og ikke være tilgjengelig for kommende generasjoner. Heldigvis vil dette kunne bli stoppet fordi det er ønskelig med mer lagerplass for vann av forsyningsmessige årsaker. Det må selv de mest historieløse bøye seg for.

Jeg skriver dette fordi bygningsrådet i Kristiansund har vedtatt å legge ut til offentlig ettersyn forslaget Reguleringsplan for Høytrykken Kafe og Restaurant. Det vil si at bygningsrådet ikke har innvendinger til et forslag som åpner for at det gamle høytrykksbassenget raderes ut for å gi plass til en restaurant. Men bygningsrådet er forpliktet til å høre «de berørte». Det vil i denne saken være hele befolkningens mening. Det er bare noen ukers frist så her bør alle som trives i dette fantastiske området gi sin mening til kjenne.

Møre og Romsdal fylkeskommune og fylkesmannen i Møre og Romsdal har begge varslet innsigelse mot dette reguleringsforslaget. Fylkeskommunen er særlig opptatt av dette knepet som innebærer at tilkomsten til restauranten skjer i en tunnel fra Vuggaveien og derfra opp i en heis til restauranten. Dette er urealistisk, sier fylkeskommunen. Det er utbygger tydeligvis ikke opptatt av. Men sier kommunen ja til reguleringen vil dette knepet bli forlatt og krav om inngang fra syd med veier og parkering og rasering av trærne i området vil kunne bli resultatet.

Egentlig burde Kristiansund kommune vært i stand til å avvise slike forslag. Men her får de kommunale organer den hjelp de tydeligvis trenger for å berge dette fantastiske friområdet midt i byen fra en begynnende rasering.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken