Ber om at barneavdelingen ikke blir stengt

Ordfører Kjell Neergaard (til venstre) og fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik.

Ordfører Kjell Neergaard (til venstre) og fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik. Foto:

Ordfører Kjell Neergaard og fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik går i en pressemelding torsdag ettermiddag kraftig ut mot at barneavdelingen på sykehuset i Kristiansund skal være stengt i påsken.

DEL

Neergaard og Sandvik sier i pressemeldingen at en slik stenging vil være svært uheldig.

- Transport mellom sykehus i en pandemisituasjon vil kunne øke smitterisiko og binde opp ressurser, sier de to og ber om at helseforetaket vurderer å holde avdelingen åpen.

Slik er pressemeldingen:

«Vi har blitt gjort kjent med at Barneavdelingen ved Kristiansund sykehus skal være stengt i påsken. Flere forhold tilsier at dette er svært uheldig.

Vi er under en pandemi, og hvordan dette utvikler seg den neste tiden er svært usikkert. De fleste barn blir heldigvis ikke så syke av koronavirus. Men barn får fortsatt andre infeksjoner og blir syke på grunn av andre årsaker. Da vil en del trenge sykehusinnleggelse til nærmeste barneavdeling som under stenging vil være Ålesund. Transport mellom sykehus i en pandemisituasjon vil kunne øke smitterisiko og binde opp ressurser.

Under en pandemi vil det kunne bli økt press på ambulanseressurser. Både pga. økt sykelighet, men også pga. karantener og isolasjon hos personale. Dersom dette er en smittetransport vil også ambulansen bli satt ut i flere timer i tillegg for rengjøring. Vi må også huske på at den interkommunale legevakten i Kristiansund, Averøy, Tingvoll og Averøy er flyttet til Frei. Dette vil også kunne generere mer ambulansetransport. Anestesipersonale ved Kristiansund sykehus må normalt dekke noe av barneleges oppgaver ved stengt barneavdeling. Dette vil kunne medføre økt arbeidsbelastning i en pandemisituasjon.

Belastningen på barn og foreldre med lang avstand til hjemmet og lang transport vil også være større under en pandemi.

Stengt barneavdeling i Kristiansund under en pandemi vurderes som svært uheldig. Det totale risikobildet både av beredskapshensyn og smittevernhensyn peker klart mot at avdelingen burde være åpen. Vi ber om at Helseforetaket vurderer å holde avdelingen åpen i påsken, til det beste for befolkningen på Nordmøre, i den vanskelige tiden vi står overfor.»

Artikkeltags