Befolkningsvekst og regionale utfordringer

Mangel på samarbeid er en viktig årsak til at vi ikke lykkes bedre, mener Helge Kruse. (Arkivfoto)

Mangel på samarbeid er en viktig årsak til at vi ikke lykkes bedre, mener Helge Kruse. (Arkivfoto)

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg synes det er flott at KNN ved Johan Aas og Ole Johnny Rugset tar tak i de utfordringene vi har på Nordmøre for å sikre utvikling og vekst.

Det er viktig at alle vi som ønsker å leve og bo her stiller opp på dugnaden som må til for at vi skal lykkes.

Dessverre synes jeg de med sine påpekninger slår inn åpne dører, og ikke er konstruktive nok når det gjelder å peke på hva vi må gjøre.

«Look to KBK»

KBK har lyktes med noe som vi har etterlyst lenge på Nordmøre. De har skapt en merkevare som bare vokser i omfang og betydning, for Kristiansund og Nordmøre.

Som tidligere ansatt på Vestbase mener jeg at vi gjennom den jobben som ble gjort der, greide å skape noe av den samme merkevaren, bevisstheten og stoltheten over å lykkes og gjøre byen ledende innenfor basevirksomheten.

Ta gjerne med det som Arnt Wærnes skapte lokalt på Oss Nor også.

Før disse kom på banen hadde vi sterke merkevarer som Berserk, Ello, Sterkoder, osv., men disse har forsvunnet etter tur uten at vi greide å fylle på med ny virksomhet.

I våre nabokommuner har Smøla markert seg både som turistdestinasjon og vindmøllekommune, og det er vel ikke mange i landet som ikke har hørt om Atlanterhavsveien og Kraftkar, eller Verket i Sunndal.

Jeg har helt sikkert glemt noen som skulle vært med i en slik oppramsing, men dere får ha meg unnskyldt.

Vil ikke flytte hit

Til tross for alle disse positive etableringene greier vi ikke å få folk til å flytte til vår region.

Før olje- og finanskrisa la politikerne i Kristiansund inn befolkningsvekst og tilflytting til byen og nærliggende kommuner.

Regionen trenger et visningssenter på Atlanterhavsveien

Vi bygde barnehager og planla skoler, og vi jobbet med å regulere næringsområder som skulle lokke industrielle grundere til å etablere seg i vår by.

Vi har jobbet steinhardt for å gi byen og distriktet et skikkelig kulturhus, og nå er vi på oppløpssiden for å bygge campus sammen med høyskolen i Molde.

Vi skal endelig kunne tilby ungdom utdanning etter endt obligatorisk skolegang innenfor relevante fag som bygger på behov, tradisjon, beliggenhet og framtidig innovasjon.

Mer samarbeid

Etter min mening er det SAMARBEID som er elefanten i rommet, som vi må snakke om.

Vi må få til samarbeid mellom kommunene på Nordmøre.

Vi må samarbeide med våre naboer i sør, Molde, slik som det blir gjort innenfor fotball og kultur. Kampene mellom KBK og Molde hadde ikke vært det de er i dag dersom det ikke hadde vært for rivaliseringen mellom de to fogderiene.

Dette er en positiv kraft som vi må utnytte på flere områder.

Ved å gjenskape denne rivaliseringen mellom de to byene må vi makte å skape relasjoner som gir oss muligheter til å gi innbyggerne både på Nordmøre og i Romsdal gode, attraktive helsetilbud som får folk til å flytte til vår region.

I en framtidig verden vil ikke alt se like ens ut som som det gjør i dag, men gjennom over 70 år på denne kloden, vil jeg faktisk si at det meste som jeg har vært i stand til å observere, har gjort det lettere, bedre og mer innholdsrikt å leve i dag enn den tiden jeg voks opp.

En ting til slutt om samarbeid:

Samarbeid mellom næringsliv, politikere, administrasjon og grundere må vitaliseres og blankpusses. Det nytter ikke å sitte i sofaen å studere konspiratoriske artikler i avisa eller sosiale medier. Vi må snakke sammen i åpne fora. Si åpent hva vi tenker, slik at vi finner de beste løsningene sammen og ikke hver for oss.

Vi har nok av ytre krefter som vil motarbeide oss om vi ikke skal gjøre det selv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken