Båten skulle bistå cruiseskipet – endte opp med å sende ut Mayday-signal - alle ni reddet i land

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Søndag morgen bekrefter Per Fjeld ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge at lastesbåten fortsatt ligger på grunn.

– Det er Kystverket og rederiet som har tatt over ansvaret der nå. Jeg vet at det også der er planer om å få slept den til land, men når er ennå usikkert.

Rundt klokka 22.00 meldte NRK at flere av mannskapet på lastebåten har hoppet i havet for å bli berget opp av helikopter. På grunn av værsituasjonen, skal dette være det tryggeste.

Klokken 23.30 kan pressetalsperson ved Hovedredningssentralen, Per Fjeld, bekrefte til Tidens Krav at samtlige av mannskapet nå er plukket opp. Lastebåten hadde totalt ni personer om bord.

Fjeld sa tidligere, til NTB, at det er «en foretrukket måte å gjøre det på framfor å redde dem fra dekk» med helikopter.

– Diverse forhold i sjøen er grunnen til det. Det er en operasjon de er trent på. De hopper i sjøen slik at de kan bli tatt trygt opp i helikopteret, sier Fjeld.

Situasjonen for båten har vært uavklart, og det var en stund fare for at båten skulle drive på grunn.

Redningsaksjonen omtales som krevende.

Til NTB sa Hovedredningssentralen dette tidligere i kveld:

– Lasteskipet «Hagland Captain» mistet rett før klokka 19 motorkraft og fikk slagside i området hvor cruiseskipet er i. To redningshelikoptre er omdirigert for å bistå denne havaristen. Evakueringen fra cruiseskipet blir noe forsinket, men alle om bord der anses som trygge, melder Hovedredningssentralen.

Skulle bistå

NTB skriver at ifølge skipet selv, så var de i området for å hjelpe cruiseskipet som har havarert.

Det var lørdag ettermiddag at politiet meldte om fraktebåten som hadde fått motorstans og drev i sjøen.

– Ja, vi har fått inn flere Mayday-signal nå, vi jobber med det og har ikke tid til å snakke, sier operatøren ved politiet i Møre og Romsdal til NRK.

Klokken 19.35 meldte politiet at båten lå på anker.

Båten har et mannskap på ni personer, og de skulle bli evakuert med et helikopter som allerede jobbet med å få ut cruisepassasjerer fra «Viking Sky».

NRK meldte at det var lasteskipet «Hagland Captain» som hadde fått problemer. De skriver også at båten mistet en del av tømmeret over bord.

«Hagland Captain» eies av rederiet Hagland, med base i Haugesund. Lasteskipet er ifølge rederiets hjemmeside 89.95 meter langt. Det ble bygget i 2012.

Lastebåten «Hagland Captain» da den passerte «Viking Sky» like før den selv fikk problemer i stormen på Hustadvika.

Lastebåten «Hagland Captain» da den passerte «Viking Sky» like før den selv fikk problemer i stormen på Hustadvika. Foto:

Det er ventet at evakueringen vil fortsette utover natta. Klokka 22 var det rundt 140 personer fra cruiseskipet som var fraktet i land. Det er fortsatt høye bølger i området, men varselet viser at både vind og bølger skal avta utover natta. Det var storm i kastene lørdag ettermiddag, men når det nærmer seg midnatt er det ventet at vinden har løyet til liten kuling eller frisk bris.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken