Slik har familien Kongshaug det på hytta

Simon, Erlend, Tarald og Anja Kongshaug i sofakroken på hytta.

Simon, Erlend, Tarald og Anja Kongshaug i sofakroken på hytta.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tidens Krav fikk bli med på påsketur til Elibu i Osmarka.

DEL

Familien Kongshaug fra Averøy består av Simon og Anja og barna Tuva (15), Tarald (12) og Erlend (9). De framstår som definisjonen av en norsk familie på påskeferie på hytta, men har nok flere musikalske innslag. Hytta heter Elibu, oppkalt etter Simons mor, og ligger fint til mellom vann og fjell i Osmarka.

- Foreldrene mine var initiativtakerne bak å kjøpe hytte, men jeg og Anja ble fort med og kjøpte oss inn. Siden vi kjøpte hytten i 2008 har vi eid hytta sammen med dem, sier Simon.

Det er viktig å få med at de går tur hver dag.

- Da kan vi legge oss på sofaen med god samvittighet etterpå, og det gjør vi, sier Simon og ler.

Kvikk lunsj, appelsin og kakao er en selvfølge i tursekken.

- Typiske påsketurister, det er oss, ler Anja.

Simon forteller det mange averøyinger, kristiansundere og moldensere som har hytte i Osmarka.

- Osmarka er den mest stabile sonen for snø på Nordmøre. Her kan man gå på ski uansett, og det får vi ikke gjort hjemme, sier Simon.

Familien Kongshaug pleier å være på hytten i de fleste ferier, og mener fordelen med Osmarka er tilgjengeligheten siden det kun tar en og en halv time å kjøre dit.

Trommesett på hytta

Ikke alle hytter har et elektronisk trommesett stående. Etter slagene å bedømme begynner Tarald å bli like talentfull som faren ved trommene.

- Det er mye musikk på hytta. Simon har alltid på musikk, og vi spiller gitar hele tiden. I tillegg tar Tuva med seg fløyten og Erlen tar med saksofonen, sier Anja.

Familien har noen spesielle hyttetradisjoner. Quiz blir det også tid til mellom de musikalske innslagene.

- Da er det helst quiz som vi lager selv og som handler om oss. Det er artig for ungene, sier Anja.

Anja forteller at en hytteregel er at TV’en stort sett skal stå på NRK Super.

- Vi bruker ikke den regelen, kan sønnen Erlend innrømme.

Simon forteller at det kan vel skje når foreldrene ikke ser den veien og at regelen nok er dødende. Teknologien finner også sin plass på hytta.

- Vi har ikke internett her, men det er vel et tidsspørsmål før det rauser inn. Ikke med oss, men med pappa, de tilbringer så mye tid her at internett er praktisk, sier Simon.

Kvalitetstid

Anja forteller at de prøver å få til flere turer opp til Elibu, men at det som regel ikke er mulig på grunn av en travel hverdag preget av mange fritidsaktiviteter.

- Det som er fint med å være på hytta er at man er sammen på en annen måte. Hjemme er det alltid noe man skulle gjort, her bare setter vi oss ned og blir der. Kontakten er mye bedre, sier Simon.

Dette gjelder mellom barna også.

- Ungene finner hverandre på en helt annen måte. Det er ikke den samme tutringen det fort kan bli hjemme, og de trekker seg ikke unna på soverommet. I tillegg har vi tid og ork til å bli med å spille og finne på ting når det ikke er husarbeid som henger over oss, sier Anja.

Artikkeltags