Autonome båter og busser: Ønsker vi roboter i stedet for mennesker?

Hvorfor er det så flott at «Lyn II» – eller andre båter og busser – skal være autonome (selvgående), spør Stein Fredrik Solli

Hvorfor er det så flott at «Lyn II» – eller andre båter og busser – skal være autonome (selvgående), spør Stein Fredrik Solli Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.På nyåret er vi stadig blitt påminnet både fra politikere og industrifolk at det må satses stort på å skape nye arbeidsplasser. Innovasjon og kreativitet må utnyttes for å oppnå dette. Derfor forundrer jeg meg stort at det satses stort på nytenking og innovasjon som fører til at arbeidsplasser blir lagt ned. I TK 22. desember blir den nye sundbåten «Lyn II» framstilt som visjonært og nytenkende. Båten virker veldig praktisk konstruert! Det er ikke det. Men hvorfor er det så flott at båten skal være autonom (selvgående)? Noe usikker på hva det betyr at den skal ha et tilsyn av mannskap? Er det å spare penger til lønninger som er formålet?

Før jul ble det også lansert en idé om at ferga mellom Kvande og Røkkum skulle bli selvgående. Dette ble framstilt bortimot som en erstatning for å bygge bro over fjorden. Blir regulariteten og tjenesten til publikum bedre med en autonom ferge enn med mannskap om bord?

I enkelte byer er det startet med selvgående busser som visstnok skal være veldig framtidsrettet og innovativt.

Buss-sjåføren mister jobben sin for å spare penger? En har glemt sangen: «En buss-sjåfør, en buss-sjåfør er en mann med godt humør --- ».

På større sykehus går en del av innovasjonen ut på å erstatte portørene med roboter til å transportere sykehussenger. Det skal høres så framtidsrettet ut!

Ønsker vi et samfunn med roboter i stedet for mennesker. Skal det teknifiserte samfunnet fungere uten mennesker? Trenger vi ikke lenger å møte en bussjåfør eller matros med et smil og et nikk – kanskje også et «god dag» og litt prat om været? Trenger vi ikke lenger arbeidsplasser uten høyskole og universitetsutdanning?

Skal nav tas seg av enda flere arbeidsplasser? Nei! Jeg protesterer! Vi trenger også flere arbeidsplasser for vanlige folk. Ikke alle kan bli forskere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken