Aure-ordføreren: – Importsmitten er en farlig fiende

Hanne-Berit Brekken

Hanne-Berit Brekken Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De første vaksinene mot Covid19 er satt og dette markerte «starten på slutten» for denne pandemien som har rammet oss alle. Samtidig har smittesituasjonen forverret seg betraktelig de siste ukene.. Jeg frykter at perioden «fra starten på slutten» og til det hele er over vil bli den verste og vanskeligste i hele pandemiperioden!

En av hovedutfordringene i Norge er importsmitte. Vi så det i mars, vi så det i juni, vi så det etter sommerferien og vi ser det i aller høyeste grad nå! Mange har vært på reise, vi er et land med høy arbeidsinnvandring og vi har mye import av varer og tjenester til landet vårt. Møre og Romsdal er intet unntak, tvert imot.

Ingen oversikt

Første uka i 2021 landet ca 130 fly bare fra Polen og Litauen i Norge. Begge landene er «røde». Alle de reisende skal testes ved ankomst til Norge, og dette er bra! Problemet er bare det at Norge har kapasitetsproblemer med testing og karantenehotell på de stedene der de reisende kommer inn til landet. Dette fører til at de reisende blir sendt videre til den kommunen de skal til for å testes der. Og enda verre er det at de gjerne reiser videre med kollektivtransport! Reisende som kommer til Norge fra røde områder kan altså selv velge hvor de vil være når de skal i karantene, de kan reise videre på innenlands flygninger, på tog, ferjer, taxi og busser, sammen med oss andre, uten at de har avlagt negativ test! Og på toppen av det hele er dette basert på tillit, og det finnes ingen oversikt over hvem som lar seg teste og hvem som dropper det!

Ikke kontroll

Regjeringen har ansvaret for om grensene skal være åpne eller stengt for reisende. Vel vitende om at viruset sprer seg heftig i visse land, at viruset muterer, at vi ikke har kontroll på de som kommer til landet vårt fra røde områder og at all erfaring viser at reise fører til økt smitte, så lar de altså dette skje. Og ja, vi har behov for arbeidsinnvandring og vi har behov for vareleveranser, men da må vi ruste oss opp med testkapasitet og karantenemuligheter der de reisende ankommer Norge. Gjør vi det så sikrer vi full kontroll på de som kommer til landet vårt og vi verner innbyggerne og bedriftene våre for stor smittefare!

Ekstra fare

Norge er på ny inne i en fase der vi må stenge ned. Elever får digital undervisning, alle som kan skal ha hjemmekontor, alkoholservering er forbudt, organisert innendørs aktivitet skal begrenses til det minimale, vi får ikke besøke bestemor på sykehjemmet, institusjoner er stengt, vi har store begrensninger i sosial omgang og munnbind har blitt en del av hverdagsantrekket. Samtidig er vi vitne til at regjeringen åpner opp for reiser inn og ut av landet, noe som utsetter oss for ekstra fare og frykt gjennom importsmitte.

Ingen logikk

Dette er etter min mening både sjokkerende og blodig urettferdig! Vi, som har forholdt oss lojalt til alle retningslinjer, og som har greid å stå i dette med alt det har ført med seg, må nå betale prisen for at de lar andre reise fritt rundt i landet vårt fra områder med høy smitte. Dette finner jeg ingen logikk i!

Vi har betalt prisen med å stenge ned landet og begrense det aller meste av aktivitet, men vi har ikke råd til å måtte betale prisen for unødvendig importsmitte i tillegg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken