(Nettavisen): Arbeiderpartiets ferske skrekkmåling slo ned som en bombe i norsk politikk torsdag.

Rekordlave 16,9 prosent oppslutning har fått kritikken til å hagle etter målingen som er gjort av Opinion for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB.

– Det er dramatisk. Det har aldri tidligere vært registrert et slikt fall for et regjeringsparti, så dette er alvorlig, sier Marthinsen til Nettavisen., fortalte valganalytiker Svein Tore Marthinsen tidligere på dagen og utelukket ikke et videre fall for partiet.

Under torsdagens sending av Debatten var selvfølgelig den dramatiske målingen tema, hvor flere fra Arbeiderpartiet var til stedet. Deriblant kunnskapsminister Tonje Brenna, Trond Giske og AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem.

Giske har ved flere anledninger vært kritisk til Arbeiderpartiet, og ment de har mye å gå på. Mot slutten av oktober kalte han målingene for «krise», de ordene gjentok han også i debatten torsdag.

– Det er krise. Det er viktig at vi tar innover oss at det er alvorlig. Vi har vært gjennom mange kriser i Arbeiderpartiet, men det hadde sin forklaring i enkeltsaker. Nå er det en dypere tillitskrise, og i sommer var det fem år siden Ap var over 30 prosent. Det er en dyp tillitskrise som vi er nødt å gjøre noe med. Det er ingen selvfølge at et parti skal overleve, sa Giske.

Les også

Arbeiderpartiets fem faser av dritt

– Lite konstruktive

Nettopp mellom de to sistnevnte ble det hett i studio.

Se klippet fra Debatten lenger nede i saken!

– Det handler mest om politikk, men når vi ser den nedadgående trenden som har vært i partiet over tid, handler det også om at det har vært for mye uro og da mener jeg flere må ta ansvar, fortalte Eide Hoem og la til at uroen skyldtes blant annet Trond Giske.

– Hva synes du om at han er her?

– Jeg synes ikke det er Trond Giske som leverer fremtidens løsninger for Arbeiderpartiet.

Giske kalte slike diskusjoner for lite konstruktive.

– Da Arbeiderpartiet var på 30–40 prosent, var vi brede koalisjoner. Vi er ikke bare oljemotstandere eller bare tilhengere. Vi er ikke både naturvernere og industrifolk. Både pensjonister, arbeidstakere og uføre. Vi er distriktsfolk og byfolk. Vi er middelklassefolk og arbeidere. Det er når vi er den brede koalisjonen at vi samler oss rundt de demokratiske verdiene og snakker hverandre opp, da blir vi store. Men om vi hakker på hverandre og tar interne kriger, da blir vi små, svarte den tidligere nestlederen.

– Skader partiet

– Jeg er ikke uenig i det Trond sier, men han må anerkjenne at han er en del av problemet med at mange synes det har vært vanskelig å snakke om politikk i Arbeiderpartiet. Jeg mener vi trenger mer ro til å snakke om de politiske løsningene og vi trenger mer venstresidepolitikk, var svaret fra Auf-lederen.

Arbeiderpartiets mektigste lokalpolitiker gjester ukens spesialsending av Stavrum & Eikeland.

– Ro i form av at han bare forsvinner?

– Ro i form av at man konsekvent hakker på ledelsen og politikken vi i Auf fører, begynte Eide Hoem.

– Mener du jeg ikke skal si ifra om hva 1.000 medlemmer mener om kutt i arbeidsledighetstrygd, kutt i bistand, kutt i matsentraler? Skal vi bare ti stille om det og si at dette går skikkelig bra. Vi må si ifra når ting er gærent, avbrøt Giske.

– Jeg er ikke uenig i det du sier, Trond. Jeg skulle bare ønske du var den venstresidelederen, da du var nestleder i Arbeiderpartiet, og ikke på utsiden, når du er med å skade resten av partiet, sa Eide Hoem.