Hilser kunstverket velkommen

Kolbjørn Gaustad (stående) har fortsatt innvendinger mot kunstverket på Vevang. Men han er trolig i mindretall. Foran ordfører Ove Silseth.

Kolbjørn Gaustad (stående) har fortsatt innvendinger mot kunstverket på Vevang. Men han er trolig i mindretall. Foran ordfører Ove Silseth.

Artikkelen er over 5 år gammel

Nasjonal turistvegs planer om et kunstverk på Vevang ser ut til å falle i smak hos befolkningen i Eide.

DEL

Noen annen måte er det vanskelig å oppfatte stemningen på informasjonsmøtet som ble holdt i kommunestyrsalen på Eide onsdag kveld.

Mange har gitt uttrykk for skepsis til planene om en 90 meter lang søyle i marmor liggende i naturen ved Klipa ytterst på kysten. Ordfører Ove Silseth hadde mappa med 47 protester under armen da han kom til møtet.

Men da lokalbefolkningen fikk komme med spørsmål etter at Statens Vegvesens strekningsansvarlige Grete Kongshaug og ansvarlig for utviklingen av kunstverkene ved alle våre 18 Nasjonale turistveger, Svein Rønning, hadde holdt sine innlegg, var det neste bare positive kommentarer å høre.

Også fra noen av de 47 som sto på protestlista.

Turistveier

Kunstverket skal plasseres ved starten på Kyststien på Vevang. Jan Freuchen er kunstneren, som har kalt verket "Columna transatlanticus".

Svein Rønning skal nok ha mye av æren for at eventuelle tvilere fikk øynene opp for at kunstverket faktisk kan bli en berikelse både for Vevang og resten av Eide kommune.

Rønning fortale om de tre Nasjonale turistvegene i Norge som allerede har fått kunstverk; Vardø, Aurland og Valdresflya. Spesielt i Vardø var det stor motstand, i dag er det stor stolthet og mye besøk ved anlegget, sa Rønning, som også viste en kort film om de tre anleggene.

Kommunikasjon

Temaet for kunst ved Atlanterhavsvegen er kommunikasjon. Den brukne marmorsøylen kan gi assosiasjoner til gresk antikk, men kan også være en buktende midgarsorm. Den skal lages av italiensk marmor, noe som mange i steinkommunen Eide har stusset over.

Onsdag ble det imidlertid slått fast - også fra lokal steinekspertise - at Eide ikke har god nok kvalitet på marmor til et slikt kunstverk. Det kreves også en digital fres, noe Eide ikke disponerer.

Storm i et vannglass

- Informasjonsprosessen har ikke vært god. Men møtet i dag var positivt, sa Birgit Dyrhaug fra Vevang i pausen.

Hun har engasjert seg i saken, blant annet med leserbrev.

- Vi har fått bare gode tilbakemelsdinger. Jeg tror ikke det finnes så mange skeptikere, dette har vært storm i et vannglass, sa Dyrhaug.

Artikkeltags