Gå til sidens hovedinnhold

Arrangerer fagdag om vold seksuelle overgrep: – Stadig behov for oppdatering

Artikkelen er over 1 år gammel

«Et verdighetsseminar med håp om en god framtid».

Førstkommende torsdag (5. september) arrangerer Frei, Nordlandet og Kristiansund menighet sammen med Møre bispedømme, og Stiftelsen Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep (Oslo), «Fagdag om vold og seksuelle overgrep».

Målgruppen for fagdagen er de ansatte i helse-og sosialsektoren, kirkelig ansatte og sykehusprestene, og arrangementet finner sted på Thonm hotell i Kristiansund med oppstart klokken 11.

Flere foredragsholdere

På fagdagen på Thon, kommer det noen for å holde foredrag?

– Det blir foredrag om forskjellige aktuelle temaer fra helse, kirke og politi, svarer sokneprest Lars Ove Skaret og videreformidler fra programmet.

Leder for behandling, rehabilitering og habilitering i Tingvoll kommune, Jorid Kamsvåg, skal holde foredraget «Se meg, hør meg, tro meg». Politiet i Kristiansund vil snakke om hva som karakteriseres som vold og seksuelle overgrep, og gvor grensene går samt dilemmaet taushetsplikt og varslingsplikt.

Videre skal Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep i Oslo foredra om «hvordan fange opp faresignaler», og hvordan helse og sosialarbeidere og de ansatte i kirken kan bryte barrièrer for utsatte? Seniorrådgiver Bjørn Rasmussen i Møre bispedømme avslutter fagdagen med foredraget «Slik også vi tilgir våre skyldnere» som omhandler forholdet mellom skyld og skam.

– Kurses de kirkelig ansatte i slike temaer, og er det prekært med en slik dag nå?

– Vi har kursing, både ved seminar og messer, og flere av oss har videreutdanning. Det er dessverre stadig behov for oppdatering. I media har vel temaet ganske kort levetid som alt annet, men i kroppen og sinnet/sjela til de som opplever krenkelser, overgrep og misbruk er det prekært, begrunner Skaret aktualiteten for fagdagen.

– Snakke det ihjel

Samme kveld blir det «Messe for verdighet» i Nordlandet kirke klokken 18.30. En gudstjeneste med håp om en god fremtid for alle som er berørt av krenkelser, vold og seksuelle overgrep. Der skal nevnte sokneprest Lars Ove Skaret og biskop Ingeborg Midtømme delta. Der vil Kristiansund sanitetsforening orientere om «Rød knapp», og det blir musikalske innslag ved Ynglingen musikk-korps, Odin Landbakk og kantor Rune Tylden.

– Som biskop er jeg takknemlig for at kirken i Kristiansund har tatt initiativet til denne fagdagen med påfølgende gudstjeneste som er åpen for alle. «Trygge rom» er et av kirkens hovedsatsingsområder i perioden fra og med 2019. Det innebærer at vi må øke vår bevissthet og kompetanse. Vi må sette ord på det som ikke skulle skje; snakke det ihjel i stedet for å tie det ihjel, sier biskop Midttømme.

Kommentarer til denne saken