Arrangementer under Kulturminnedagene 2020

Søndagene 6. og 13. september er det åpent hus i Almskårstua i Dalaveien.

Søndagene 6. og 13. september er det åpent hus i Almskårstua i Dalaveien. Foto:

Av
DEL

Kulturminnedagene er Norges største historie- og kulturarvsfestival med 300 arrangementer og 50.000 besøkende rundt om i landet hvert år. Kulturminnedagene arrangeres av frivillige lag, foreninger, museum, kommuner, private eiere av kulturminner og andre som ønsker å formidle kulturarven. Alle kan bli med på markeringen! I Kristiansund blir festivalen markert med fire arrangementer 5. - 13. september, i regi av Nordmøre museum. Dette er vårt bidrag til å feire den spennende kulturarven vi har rundt oss.

I Kristiansund starter vi lørdag 5. september, på Norsk klippfiskmuseum, Milnbrygga (Dikselveien 22) kl 12 med presentasjon av vandreutstillinga «Se Torsken!», som er laget av fiskeriforskningsmiljøet i Tromsø, i regi av Tromsø Museum - Universitetsmuseet. Dette er ei utstilling om torskens mange «ansikter»; hvordan torsken fungerer i samspill med oss mennesker. Hvordan blir torsken sett av oss som fisker den, selger den og spiser den - og hvordan har dette vært gjennom århundrene og i de ulike delene av Kyst-Norge? Presentasjonen er ved forskningsleder Odd W. Williamsen. Utstillinga utfyller klippfiskmuseets faste utstillinger om «det sanselige 1700-tallet» og om klippfiskproduksjon.

Søndagene 6. og 13. september er det åpent hus i Almskårstua i Dalaveien 17, kl 12-15. Like ved Atlanterhavsbadet. Husflidsveteranen Karin Ormbostad vil demonstrere ulike husflidsteknikker som spinning, karding og veving, og forskningsleder Odd Williamsen forteller om husets historie. Dette er den yngste røykovnstua på Nordmøre, bygd 1816. Vi fyrer i røykovnen og spikhylla gir lys fra feite fururøtter. Dette er utprøving av ideer til skoleopplegg utover høsten. Det er et familie-tilpasset arrangement, med plass til bare 25 inne samtidig. Nordmøre museum samarbeider med Dalen gårds venner, så mens man venter, kan man se innom kafeen der.

Mandag 7. september samarbeider museet med Nordmøre Historielag. Da vil forskningsleder Odd Williamsen fortelle om de to Eidsvollsmennene fra Kristiansund, som vokste opp sammen i Vågen: W.F.K. Christie og John Moses. Foredraget holdes i Klubba i Caroline kino kl 19. - Kristiansund by valgte som sin utsending til riksforsamlingen John Moses (1781-1849), skipsrederen som skaffet byen korn og fikk klippfisk-eksporten til å fungere selv om det var krig og blokade. Han var en smarting som kunne fronte byens interesser i en krisetid. Han vokste opp omtrent der Skipsfartshistorisk Selskap har sitt lokale i Loennechengården på Vågekaia. Lystgården var i Brunsvika. John bygde seg seinere hus der Thon Hotell Storgata er i dag. - Wilhelm Frimann Koren Christie (1778-1849) ble vår første Stortingspresident. Han har fått hovedæren for bevaringen av Norges selvstendighet i unionen med Sverige. Familien bodde omtrent der Ralf Skram har butikk i dag og de hadde lystgården Ødegården ikke langt fra Seivika-krysset. Hvem var forresten Georg Wasmuth fra Innlandet og Jonas Rein fra Øksendal? Det var faktisk fire nordmøringer på Eidsvoll i 1814!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken