Gå til sidens hovedinnhold

Amerika i Kallastua

For 72 år siden reiste surnadalskunstneren Kalla Skrøvseth og hennes søster Signe til Amerika. I Kallastua søndag kan du være med på reisen.

I 2013 var det 100 år siden Kalla Skrøvseth ble født. Jubileet ble behørig markert på flere måter, blant annet ved at Lars Skrøvseth og Nils Røv, begge nevøer av Kalla, fulgte i hennes fotspor i Amerika.

– Målet var blant annet å lete etter kunst signert Kalla Skrøvseth. Vi reiste både til California, Oregon, New York og ikke minst Alaska. Da Kalla var der, fikk hun oppleve Alaskas unike natur og dyreliv. Derfor reise også vi til Alaska for å oppleve det hun hadde opplevd 60 år tidligere, sier Skrøvseth i en pressemelding.

Les også

Stiller ut unike veggmalerier

Krigsfange

Bakgrunnen for Kallas tur til Amerika i 1949, var at hennes søster Signe under andre verdenskrig arbeidet som misjonær i Kina. Med risiko for eget liv, hjalp hun flere amerikanske embetsmenn som satt fengslet. Hjelpen besto først og fremst av ekstra, men nødvendige matforsyninger.

– Som takk for hjelpen, ble Signe invitert hjem til en amerikansk embetsmann som satt fengslet i Kina under andre verdenskrig. Den gang var dette en skikkelig amerikareise som startet med «Stavangerfjord» fra Norge til New York. For Kalla ble dette på mange måter begynnelsen på hennes internasjonale karriere, sier Skrøvseth.

I Kallastua søndag 22. august klokka 13 får du anledning til å være med på reisen, både i de to nevøenes søken etter kunst og i kampen for tilværelsen i Alaskas villmark.

Kristiansund først

Kalla Skrøvseth er en av Nordmøres største kunstnere. Hun døde 24. august 1997. Skrøvseth hadde en stor produksjon av malerier og mosaikker, og arbeidene er spredt både i Norge og utlandet, blant annet New York, Hongkong og Alaska. Sin første utstilling hadde hun i Kristiansund, og det henger derfor mange Kalla-bilder i kristiansundske hjem. I 1979 mottok hun Møre og Romsdal fylkes kulturpris.

Les også

Har satt fokus på kunstneren

Kommentarer til denne saken