Ambassadør besøker klippfiskens vugge

Den nederlandske ambassadøren, Tom van Oorschot kommer til Aure den 12 juni.

Den nederlandske ambassadøren, Tom van Oorschot kommer til Aure den 12 juni. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Storfint besøk i Aure.

DEL

12. juni kommer den nederlandske ambassadøren på besøk til Aure. Grunnen til dette er at kommunen har gitt ut en bok om pioneren for klippfiskeventyret i Norge. Jappe Ippes fra Nederland kom til Kråksundet på Tustna på slutten av 1600-tallet, og av den grunn beskrives samtidig dette området i Aure som Klippfiskens vugge.

Dette opplyser Aure kommune i en pressemelding.

Sammen med den nederlandske ambassadøren, Tom van Oorschot, blir også honorær konsul av Nederland, Knut Vestbø, med på aurevisitasen. Naturlig nok starter det offisielle besøket med samling i Kråksundet. Det var her Jappe Ippes starta opp med sitt klippfiskeventyr, og det er også her vi finne Kråksundet sjøbruksmuseum. En samling av både bygninger og gjenstander, som ivaretar både kystkultur og historien slik den var.

Ordfører Ingunn Golmen er glad for å få til dette besøket.

– Dette gleder vi oss skikkelig til. Klippfiskhistorien har hatt stor betydning for kommunen vår. Samtidig er det tette bånd til Nederland, i og med at Jappe Ippes var den som starta opp dette eventyret. Vi har lagt opp et program, og ser fram til å være i lag med ambassadør Tom van Oorschot og konsul Knut Vestbø, sier Golmen.

– Vi er godt forberedt. Kråksundet sjøbruksmuseum stiller med mannskap, og vi skal ta godt imot våre besøkende, sier Ingvild Bakk, som er driftsleder ved museet.

Bok

En av dem som har tatt tak i klippfiskhistorien er forfatter Daniel Ødegård. Noe som resulterte i en bok om Jappe Ippes. Ødegård har samla opp stoff i flere år, og sist sommer var boka ferdig. I boka følger vi klippfiskpioneren Jappe Ippes. Fra oppveksten i Nederland, og fram til både gode, og også vanskelige år, i Norge og på Tustna. Jappe Ippes har satt varige spor etter seg, og klippfisk som råstoff er i dag en delikatesse som er godt utbredt i mange land. Også i dag drives det produksjon av klippfisk i samme området via Strømsholm fiskeindustri.

I Kråksundet vil Daniel Ødegård fortelle om arbeidet med boka. Det er ordfører Ingunn Oldervik Golmen som har invitert gjestene til Aure, og foruten oppholdet i Kråksundet vil hun ta med seg sine gjester rundt omkring i kommunen. Er været godt vil ambassadøren og konsulen blir skyssa med veteranbåt ut til Strømsholm fiskeindustri. Deretter vil det bli busstur til Kjørsvikbugen via en lunsj ved Kallahammaren på Skardsøya. Dagen avsluttes med et besøk på metanolfabrikken og Bioparken.

Ambassadøren får også se en knapp som sannsynligvis tilhørte Jappe Ippe. Den ble funnet i Linvågen på Tustna i fjor.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken