– Vi er fattige, sier alenemoren fra Nordmøre med tårer i øynene.

Når Tidens Krav blir invitert inn i den store leiligheten en formiddag i slutten av desember, får man inntrykk av at familien som bor der har alt de trenger. Det er godt og varmt der inne, det er rent og ryddig, fullt møblert, og atmosfæren er lun.

Inntrykket er noe helt annet enn realiteten.

I begynnelsen av desember i fjor skrev NTB at husholdninger i Norge i snitt hadde 18.000 kroner mindre å rutte med i 2022, og for «Kristine» har prisstigningen på spesielt matvarer og strøm fått store konsekvenser for økonomien. Ubetalte regninger har hopet seg opp hos inkassoselskapet. Hun ligger etter med husleien. Familien spiser ikke middag hver dag fordi hun ikke har råd til å kjøpe nok mat. Når barna er på besøk hos andre, hender det at «Kristine» ikke spiser i det hele tatt.

– For jeg er redd det skal gå tomt for mat før neste utbetaling, og det viktigste for meg er å sikre at barna mine får den næringen de trenger.

Tidens Krav kjenner «Kristines» identitet, men hun ønsker å være anonym i denne saken av hensyn til barna. TK har derfor valgt å ikke gjengi flere relevante detaljer i saken.

Har ikke råd til strøm

«Kristine» forteller at hun var vært i jobb siden hun var tenåring og frem til hun ble langtidssykemeldt for noen år tilbake. Etter flere forsøk på å komme seg tilbake i jobb, gikk hun til slutt over på arbeidsavklaringspenger (AAP), som gir en betydelig redusert inntekt. Dette førte til trang økonomi, men hun klarte likevel å forsørge seg selv og barna – frem til prisene begynte å stige i 2022.

– Selv om jeg nylig har fått innvilget uføretrygd, som gir litt bedre inntekt enn AAP, strekker ikke økonomien til. Jeg har gått i minus hver måned den siste tiden, og jeg har ikke hatt sjans til å betale strømregningene siden strømmen ble så dyr i høst. Strømregningene blir nedprioritert nå, siden jeg har hørt at strømmen ikke vil bli stengt på vinteren. Internettet ble stengt for litt siden fordi jeg ikke betalte regningene. De måtte jeg til slutt prioritere å betale, siden barna trenger det for å gjøre lekser. Internett har blitt et privilegium for oss, og ikke en selvfølge.

Tidens Krav henvendte seg til Mellom AS med spørsmål om hva som vil skje om man ikke betaler strømregninger. Les mer om det her: Dette skjer når man ikke betaler strømregningen: – Man setter seg selv i en veldig uheldig situasjon

Går utover barna

Ifølge «Kristine» forstår barna hennes at de er fattige. Hun må alltid si nei til dem når de spør om de kan få ting de ønsker seg. De får kun det de absolutt trenger. Det hender de bruker egne penger de har fått av besteforeldre på å kjøpe mat, slik at mammaen deres skal slippe å bekymre seg over å ikke ha råd til middag for én dag.

– Det at dette går ut over barna er det verste med hele situasjonen. Det er så ille at jeg har hatt tanker om at det er egoistisk av meg å ha dem boende hos meg, og at de burde bo hos noen andre som kan ta bedre vare på dem. Det er bare helt forferdelig, og det skal jo ikke være slik i Norge?

– Føles uoverkommelig

«Kristine» legger ikke skjul på at hun synes det er vanskelig å snakke om de økonomiske problemene. Hun forteller at hun sliter med flere psykiske diagnoser som blir verre når hun tenker på endene som ikke møtes. Derfor velger hun ofte fornektelsen fremfor realiteten.

– Jeg har ennå ikke turt å sjekke hvor mye jeg faktisk skylder hos inkassoselskapet. Jeg har heller ikke klart å få ordentlig oversikt over alle månedlige utgifter i forhold til inntekt, selv om jeg har blitt tilbudt hjelp av venner og familie. Jeg vet at jeg må ta grep, men jeg er redd for hva som vil møte meg. Det føles bare uoverkommelig akkurat nå. Jeg vet også at vi må flytte til en billigere leilighet, men det vil jeg heller ikke innse. Både jeg og barna trives og føler oss trygge her, sier hun og fortsetter:

– Jeg skulle selvfølgelig også ønske at jeg kunne begynne å jobbe igjen. Men jeg har psykiske problemer, og med en påkjenning som dette i tillegg, klarer jeg ikke det. Jeg kunne vært en kjemperessurs for samfunnet, men jeg kommer aldri til å bli frisk om jeg må fortsette å bekymre meg for økonomien.

– Utrolig nedverdigende

Noen grep har «Kristine» imidlertid tatt. Hun forteller at hun har solgt mye hun og barna klarer seg uten, og at hun har søkt om gjeldsordning. I et desperat forsøk på å bedre situasjonen for seg selv og barna, tok hun også et grep hun skammer seg over.

– Jeg opprettet en konto på OnlyFans for å selge bilder av meg selv. Det var utrolig nedverdigende for meg, men jeg følte meg tvunget til det, sier «Kristine» og fortsetter:

– Heldigvis ble det en kort karriere, da noen forsøkte å svindle meg. Etter det stengte jeg kontoen. Likevel synes jeg det er viktig å fortelle om akkurat dette, da jeg er sikker på at flere foreldre har måttet ty til drastiske tiltak på grunn av prisstigningen. Man kan gå langt for å gi barna sine det de trenger.

Dette er OnlyFans

  • Nettside hvor brukere deler bilder og videoer

  • Fans abonnerer på profilsider mot et gitt månedsbeløp

  • Man kan også betale ekstra eller «tipse» for enkeltinnlegg

  • Nettsiden har 18 års aldersgrense, og tillater nakenbilder

  • Har ikke egne apper, og besøkes via nettleseren

(Kilde: Tønsbergs Blad)

Håper flere vil stå frem

Håpet om at flere som sliter med økonomien som følge av prisstigningen det siste året vil kjenne seg igjen og stå frem, motiverte «Kristine» til å fortelle om sin situasjon – selv om det er en stor påkjenning for henne å snakke om det, og selv om hun er redd for å bli gjenkjent.

– Jeg tenker at det er større sjanse for å få hjelp om flere og flere står frem. Det kan ikke fortsette å være så dyrt å leve, sier «Kristine».