Gå til sidens hovedinnhold

Aksekampen blir viktig del av valgkampen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stortingsvalget kommende høst og lokalvalget i -23 er viktige milepæler i aksekampen over Romsdalsfjorden. Samferdsel blir blant de viktigste sakene i valgkampen, og lokalt troner kryssingen av Romsdalsfjorden, sykehuskrangel og vindturbiner på Haramsøya. 10 ble til 9, og fra september -21 får kun 8 fra Møre og Romsdal plass på Stortinget. Kampen hardner til, og det gjelder å fronte de store lokale sakene på en god måte.

Nominasjonene til flere parti i fylket har vært preget av konflikter og sprikende oppfatning om hvilke personer som skal toppe listene - de viktige kampplassene. På lederplass tror Sunnmørsposten at Frp med Listhaug og Sve på topp, nærmest er sikret plass grunnet personvalgene andre parti har gjort. For AP sin del, tror jeg valget av øverste nasjonale ledelse har langt større betydning - som en hypotetisk endring at Jens Stoltenberg ble partiets leder.

Gode prosesser er viktig for politikerne, og for ihuga tilhengere av Romsdalsaksen. Romsdalsaksen AS ble stiftet januar -17, like etter den nye løsningen med oversjøisk løsning ble presentert. Løsningen med flytebru er derved omkring 4 år gammel. Stamveger bestemmes ikke på FB-sider, men det er ingen tvil om at de to viktigste, «Møre uten Møreaksen» og «RA-Sekkfast», hundrevis av leserbrev og andre innspill har bidratt til at tilslutningen i fylkestinget har økt fra 4-5 til 21 av 49 i løpet av de 4 årene.

Fortsetter tendensen, kan det være flertall for en grundig og nøytral utredning av Romsdalsaksen (RA) allerede etter valget i september -21.

For E39 er sambruket med E136 svært viktig, og blant de viktigste argumentene for RA. De tallrike argumentene er godt kjent blant politikere og folk flest. Trekker likevel fram de gode mulighetene for sambruk også med Langfjordsambandet, som del av en akse mellom Molde og Åndalsnes. Det betyr at Romdsdalsaksen vil kunne ha sambruk og samspill med eksportvegene både til Sunnmøre (E136 fra Ørskogfjellet til Hjelvika)) og Nordmøre/Romsdal over nevnte Langfjordsambandet. Genialt.

Politikerne er viktig for RA - og motsatt. Partiene har valgt sine kandidater, og resultatet ved Stortingsvalget til høsten kan få innvirkning for fylkestinget sin sammensetning.

En krympet Mørebenk blir utfordrende og spennende for partiene og toppkandidatene, men også for engasjerte velgere med meninger om samferdsel, sykehus, vindturbiner og mangt annet.

Kommentarer til denne saken