Det er fremdeles 79.204 personer i Norge under 80 år som har førerkort utstedt mellom 1. april 1979 og 1. januar 1998 som sitt sist utstedte førerkort. Det betyr at de fortsatt har det store rosa papirførerkortet i plastlaminat.

Fra nyttår blir disse ugyldige.

Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.

De som er 80 eller eldre må uansett fornye førerkort med helseattest, og er derfor ikke tatt med i det oppgitte antallet, men de har samme frist for å bytte ut det store gamle førerkortet som alle andre som vil beholde førerretten over nyttår.

Alle førerkort i bankkortstørrelse er fortsatt gyldige i mange år framover.

For å fornye førerkortet må du bestille time på en trafikkstasjon. Der blir det tatt nytt bilde, og du må ha med gyldig legitimasjon.

Statens vegvesen godtar følgende som legitimasjon:

  • norsk bankkort med bilde og fødselsnummer
  • norsk pass (ikke nødpass)
  • norsk nasjonalt ID-kort (med og uten reiserett)
  • norsk førerkort utstedt etter 1. januar 1998
  • norsk digitalt førerkort
  • Forsvarets ID-kort
  • norsk sjøfartsbok

Du kan bestille og betale det nye førerkortet mens du er på trafikkstasjonen. Du får da med deg midlertidig førerbevis som du benytter sammen med godkjent legitimasjon til du får nytt førerkort i posten.

Eller du kan bestille førerkortet selv etter at du har vært på trafikkstasjonen ved å logge inn i selvbetjeningsløsningen på vegvesen.no. Det forutsetter at du ikke har byttet navn siden det store rosa førerkortet ble utstedt. Etter bestilling kan du laste ned midlertidig førerbevis fra Din side på vegvesen.no.

Pris for bilde er 70 kroner, pris for førerkort ved bestilling på trafikkstasjonen er 200 kroner mens pris for førerkort ved bestilling på Din side på vegvesen.no er 90 kroner, opplyser Vegvesenet.

Du kan fornye førerkortet også etter nyttår, men da har du ikke førerrett fra 1. januar og frem til du fornyer det.