Gå til sidens hovedinnhold

73 tok Statsborgerprøven på Nordmøre – åtte av ti besto

I 2020 besto 86 prosent av kandidatene i Møre og Romsdal Statsborgerprøven, omtrent på samme nivå som for hele landet (88 prosent). Dette kommer fram i en pressemelding fra Kompetanse Norge.

I løpet av fjoråret var det totalt 8.972 personer som tok Statsborgerprøven.

– Økningen i antall avlagte prøver i 2020 kan være et resultat av at det ble åpnet for dobbelt statsborgerskap, sier sier Sveinung Skule, direktør i Kompetanse Norge, i pressemeldingen.

En oversikt fra Kompetanse Norge viser følgende tall for Nordmøre: I Kristiansund ble det tatt 46 prøver (85 prosent bestått), i Gjemnes ble det tatt 10 (80 prosent) og i Surnadal ble det tatt 17 (88 prosent).

– Resultatene på landsbasis holder seg jevnt over gode. Vi er glade for at mange tok Statsborgerprøven selv om 2020 var et vanskelig år. Det er også gledelig at så mange bestod prøven under pandemien, sier Skule.

Digital kunnskapsprøve

Kompetanse Norge utvikler prøven på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Stortinget har bestemt at Statsborgerprøven er en kunnskapsprøve med utgangspunkt i læreplanen for opplæring i samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Prøven måler ikke graden av integrering hos kandidatene.

Statsborgerprøven er digital og varer i 60 minutter. Kandidatene kan også høre spørsmålene opplest ved hjelp av en lydfil. Prøven består av 32 oppgaver, og 24 av spørsmålene må være riktig besvart for å få bestått.

For å få norsk statsborgerskap ble det fra 1. januar 2017 innført et krav om å bestå en prøve i samfunnskunnskap på norsk, eller å ta Statsborgerprøven på bokmål eller nynorsk.

Kommentarer til denne saken