Dikterhøvdingen og Kleivakongen Hans Hyldbakk ble født 8. mai 1898. Det betyr at det i 2023 er 125 år siden han kom til verden. Det mener kordirigent Elin Persson fortjener en markering.

– Sommeren 2020 skjedde det lite, men jeg tenkte jo på musikk da slik jeg alltid gjør. Da kom jeg på ideen om at vi bør markere 125-årsjubileet. Der er det verdt, Hyldbakk satte Surnadal og Nordmøre på kartet, sier Persson.

Hun dirigerer Tordenskjold i Surnadal og Koriosa i Kristiansund. Begge korene blir med på konsertene i slutten av april.

– Det betyr at vi har i overkant av 60 korister. Men vi vil gjerne ha med flere, helst skulle vi vært mellom 80 og 100, sier Persson.

Hans Hyldbakk

Hans Hyldbakk ble født den 8. mai 1898 i Surnadal, og døde 18. august 2001. Han ble over 103 år gammel og var det eldste medlemmet av Den norske Forfatterforening.

Mange av diktene hans ble kjent da Henning Sommerro satte musikk til dem og gjorde dem til hoveddelen av gruppen Vårsøgs repertoar. Han skrev flere folkekjære dikt og mer enn 11.000 sider lokalhistorie.

Først skrev Hyldbakk på dansk, men gikk over til nynorsk etter å ha gått på Nordmøre folkehøgskole.

Han slo gjennom når 80 år gammel. Hyldbakk er også kjent under navnet Kleivakongen, da han bodde mesteparten av sitt liv i Kleiva over Surnadal sentrum.

(Kilde: SNL)

Fellesøvinger

Hun og styreleder Per Ivar Østbø i Tordenskjold oppfordrer derfor alle sangglade på Nordmøre til å bli med i prosjektkoret.

– Vi skal ha to øvingslørdager før jul, og det samme etter jul. Første fellesøving blir i Surnadal 8. oktober. Det er bare å ta kontakt dersom du kan tenke deg å bli med. Og det er mulighet til å øve sammen med korene hver uke, Koriosa i Kristiansund på mandager, Tordenskjold i Surnadal på onsdager. Det vil koste 400 kroner for noter, men resten er gratis, sier Persson.

Slagere

Konsertene 28.–30. april blir arrangert i Surnadal, Kristiansund og Sunndal. Der blir det sanger som Hans Hyldbakk har skrevet teksten til og som er tonesatt av flere komponister. De mest kjente slagerne «Vårsøg», «Nordmørsminne» og «E Slåttatæja» blir naturligvis med.

– Men det er flere enn Henning Sommerro som har tonesatt tekstene til Hyldbakk. De første kom allerede på 1940- og 50-tallet. Det blir derfor en variert konsert der vi blant annet får høre sanger komponert av Eilif Gudbrandsen og Kolbein Rakvåg. Vi skal også framføre en tekst som fram til nå ikke har vært tonesatt, men det har vi bestilt av Eva Holm Foosnæs, sier Persson.

Det blir eget band med stort sett lokale aktører, Svein Sæter skal sy sammen forestillingene, og solistene Sigrid Vetleseter Bøe og Nils Golberg Mulvik skal både synge soloer og sammen med koret. I tillegg arbeides det med å danne et barnekor som skal være med på konsertene.

Konsertene er et stort løft for et lite kor.

– Det krever mye arbeid, og det er naturligvis et økonomisk løft også. Vi arbeider med å få sponsorer, sier Østbø.