Søndag kunne endelig Todalen IL markere åpning av sitt vel to år lange prosjekt Toåa tursti med snorklipping og bløtkake. Med et budsjett på 1,2 millioner så er dette et stort prosjekt for det lille, men aktive idrettslaget. Turstien har hatt en egen arbeidsgruppe i idrettslaget, hvor Michal Heimlund, Elinor Bolme og Carsten Bohle har vært i prosjektgruppa sammen med Ståle Ansnes fra grunneierne og Nils Ove Bruset fra Idrettslaget.

Tanken før oppstarten var å «ruste opp» den eksisterende stien langsmed elva Tåoa slik at denne ble litt mer framkommelig. Resultatet etter rundt 1.300 dugnadstimer ble en 1,7 kilometer lang tursti, hvorav rundt 500 meter er universelt utformet og ender i en fiskeplass og gapahuk tilrettelagt for rullestolbrukere. Den første i sitt slag i Surnadal kommune.

Eirik Halle roser dette prosjektet, og har allerede flere turer ned til Båthølen med rullestol.

– Her skal jeg forsøke fiskelykken i sommer, helt klart, smiler han.

Dette var en av hans aller første turer ute på tur etter ulykken i 2014, og på smilet og pågangsmotet blir det nok flere turer i den elektriske rullestolen fra Todalsøra til Båthølen.

Lilli Husby fra Surnadal kommune er også imponert.

– Her er det virkelig lagt ned en betydelig innsats. Dere har nå både den første turstien med universell utforming og fiskeplass for rullestolbrukere i kommunen. Underveis i prosessen har dere også vist et framifrå stykke administrativt arbeid med tanke på alle søknader av stor kvalitet som er lagt ned. På bakgrunn av dette er også prosjektet fullfinansiert.

Prosjektet har derfor mottatt 500.000 kroner i sponsorinntekter. Her kan nevnes Olav Thon Stiftelsen med 200.000 og Surnadal jeger- og fiskeforening med 100.000 kroner av overskuddet fra andeløpet i 2017 og begge de lokale bankene i Surnadal. I tillegg har det kommet inn 170.000 i egenkapital ved basarer og annen inntektsgivende aktivitet, og innvilgning av tippemidler.

Leder i Todalen IL, Nils Ove Bruset, og Michal Heimlund orienterte om prosjektet til de inviterte sponsorer og samarbeidspartnere. De rettet en spesiell takk til velvillige grunneiere som hadde gjort det mulig å realisere dette prosjektet. Så nå er det bare å komme seg ut på tur og oppleve Todalen langsmed lakseelva Toåå oppfordrer de.